jueves, 19 de noviembre de 2009

TIRANT LO BLANC

1.1 La bella Agnès: quines són les virtuts que posseeix?

Les virtuts de la bella Agnès eren la bellesa gràcia i una manera gentil de parlar. Era afable amb tota la gent a més de ser honesta i generosa. portava vestits que valien el preu d'una ciutat

1.2 Al segon hi trobareu una expressió que ho resumeix tot, quina?

Vostra gran vàlua, tant en llinatge com en molta bellesa, gràcia i saber, com en totes aquelles altres virtuts que es deixen reconèixer
1.3 Carmesina: al primer paràgraf s'explica com se n'enamora Tirant. Relaciona-ho amb una de les característiques de l'amor que heu vist a la pàgina anterior.
Un amor virtuós, ja que un cavaller molt virtuós com és Tirant, estima a la donzella

L'amor virtuós. Que s'esdevé quan un senyor "molt favorit e cavaller molt virtuós"en aquest cas, Tirant estima una donzella, per la qual fa danses, justes i batalles. Carmesina li correspon.

1.4 Quina característica física de Carmesina atrau més a Tirant?

Mostrant als pits dues pomes de paradís que cristal•lines semblaven, les quals donaren entrada als ulls de Tirant

1.4.1 Quina concepció general de l'amor domina a la novel•la ?

L'amor viciós.

1.5 Relacioneu el que acabeu de llegir amb les característiques de l'amor de què parlen els tres primers paràgrafs.

L'amor entre Tirant i Carmesina és virtuós, ja que Tirant fa danses, justes i batalles per demostrar-li el seu amor.
L’amor de Villesermes i la bella Agnès és l'amor profitós Villesermes ja que l’estima per aprofitar-se d’ella.

1.6 Què fa cada una de les parelles que funcionen (més o menys: això depèn de l'habilitat de cadascú) a la novel•la?

1.7 Tirant i Carmesina
Tirant i Carmesina tenen una relació complicada, encara que s’estimin era una època on era mal vist efectes amorosos ( abraçades, petons, acaricies), i tenien una relació més poètica com declaracions fets cavallerescos com dedicar una victòria demostrant el seu honor.
Tirant li diu a Carmesina que la noia que estima es veurà reflexada en un mirall, i l’imatge es ella.
Al castell de Malveí tenen la oportunitat de dormir junts però Carmesina defuig de Tirant dient-li que s'esperi al moment oportú.
Plaerdemavida espia els fets i els narra com si els hagués somiat
Tirant i Carmesina es troben més vegades, però no passen dels "tocaments"
Tirant observa a Carmesina m’entres es banya sense que ella ho sàpiga
Fan l'amor, es casen en secret i l’emperador els casa publicament
Quina promesa d'acostament físic ha fet Carmesina al seu cavaller?

Li promet que es deixaria besar els ulls i els cabells.

1.8 Com interpreteu la reacció de la Viuda Reposada?

La Viuda Reposada tenia enveja de Carmesina perquè pensà que, si Tirant posseïa Carmesina, ella no tindria cap possibilitat de estar amb Tirant.

1.9 Quants anys li feu a la Viuda Reposada?

Hi creiem que tindria que tenir una edat de 20-30 anys per aquella època , la gent es casava molt havia 16-18 anys , tenien fills y si es viuda vol dir que ha degut de tindre un marit.

1. Pensar quines característiques té l'amor d'aquest parell de joves i classificar-lo. Quins guanys, materials i concrets, obté Espèrcius en la seva aventura?
Espèrcius és un jove que naufraga en una illa, en ella troba un ferotge drac. En realitat és una bella donzella. Aquesta donzella per alliberar-se del cos del drac necessita que li facin un peto amb amor.
Espèrcius al final li fa el peto al drac i es converteix en una rica i preciosa dona, amb la qual s’hi casa.
Podríem dir que el peto que li fa realment no es amb amor si no que li dona per simple interès ja que ell sap de la seva riquesa i ho fat totper treure benefici.

1. Relacionar l'aventura del cavaller Espèrcius amb Chrétien de Troyes i la matèria de Bretanya. Què té a veure tot això amb la versemblança del Tirant lo Blanc?
Les dues tenen ingredients dels llibres de cavalleria
En les dues els cavallers han de superar proves difícils i tracten sobre històries cavalleresques. Tirant lo blanc és una novel•la cavalleresca amb elements semblants a la matèria de Bretanya. No és verosímil , es una barreja d'elements reals amb ''fantàstics''
• Ricomana i Felip:
Felip es el fill del rei de França, aquet noi es poc espavilat, Tirant decideix emportar-se’l. Ricomana al veure’l s’enamora però veu que es una mica tonto. Per això decideix fer-lo passar per una prova on el seu enamorat te que estirar-se al llit que es mes còmode, Felip finalment s’assenta al llit que ella volia però per que en altre li havia caigut una agulla i no es volia fer mal.
• L’emperadriu i Hipòlit

Hipòlit al començament es solament un simple acompanyant de Tirant però al conèixer a l’emperadriu comença a aparèixer mes incisivament en la obra. L’emperadriu es una dona adulta però que mante un esperit jove aquet fet far que Hipòlit s’enamori d’ella. L’emperadriu al final acaba jugant amb els sentiments d’ell.

No hay comentarios:

Publicar un comentario