lunes, 28 de marzo de 2011

Acivitat 4 dels exercicis de Català

4. Llegiu ara aquests altres fragments:


Text 1
I, veu?, a mi, de joveneta, era una mena de flors que no m’agradaven, perquè més aviat
són unes flors que fan pudor. (pàg. 15)


Text 2
Ara ell viu a casa d’uns nebots i si ens trobem pel carrer ens donem la mà i ell em diu:
«Com et trobes?», i jo li dic: «Bé, i tu?» I, veu?, mai més no hi ha hagut dàlies en
aquesta panera. A vegades, quan hi ha massa herba, l’arrenco i cavo una mica la terra
perquè no faci lleig i si veig dàlies en un aparador em ve com una mena de mareig i tinc
ganes de vomitar, dispensi. (pàg. 24)



a) Durant quin període de temps a la protagonista li agraden les dàlies?

A la protagonista, les dàlies li agraden quan deixa enrere l’adolescència i passa a ser mes madura. I a un moment en la lectura que hi diu “Però avui, quan passo pel davant d’un jardí on hi ha dàlies o davant l’aparador d’una florista, sempre m’aturo a mirar-les i és com si una mà molt grossa i molt forta m’agafés el cor i l’estrenyés de pressa, i em ve com una mena de mareig. En aquesta frase queda reflectida com li agraden les dàlies a la protagonista. A la protagonista doncs, li encanten les dàlies, ja que cada cop que les veu es torna com boja i te com unes fortes emocions positives de cara a les dàlies.



b) En quins moments de la seva vida no li agraden?

Les dàlies, a la protagonista, no li agraden quan es petita, ja que considera que a questes flors fan massa pudor, però tampoc li agraden quan ja es una persona vella, perquè, en el text queda clar, quan la protagonista es divorcia amb el seu marit, ella deixa de plantar dàlies a la panera, ja que potser fa que li vinguin records i no els suporta, perquè li venen marejos i ganes de vomitar.



c) Amb quin període de la vida de les dones coincideix?

Quan li agraden les dàlies, coincideix amb l’etapa mitjana de la vida, la qual ja ets una persona madura i formada, però encara no ets una persona de gran edat.
Quan no li agraden les dàlies, coincideix amb la etapa de joventut, en la qual, no fas altra cosa que aprendre coses, i també coincideix amb l’etapa de vellesa, una etapa en la qual cada dia ets sents mes vella i amb menys ganes de fer coses, esperant el dia de la teva mort.



d) Per què creu ella que al seu marit li agraden les dàlies?

La protagonista pensa que al seu marit li agraden molt les dàlies, degut a que així ell pot tindre el jardí maco i jovial. També, quan planten les dàlies, i les van regant, passen l’estona i així no s’avorreixen.
Sembla que hi hagi, en la novel•la, com una estreta relació entre els protagonistes i les dàlies, degut a que quan els dos protagonistes estan bé, en la seva relació, les dàlies estan grans i maques, però, quan estan malament, en la seva relació, les dàlies estan caigudes i mig mortes.



e) A què s’associen en el conte?

En el conte, segons el marit de la protagonista, les dàlies, són com els seus fills, degut a que tenen algun tipus de semblança, ja que les dàlies s’han de cuidar, s’han de donar de menjar, les veus créixer, i finalment, les veus morir.




Marc Martínez HS2

No hay comentarios:

Publicar un comentario